Geschiedenis Sydney


Het is lastig voor te stellen maar de stad Sydney is ontstaan uit een strafkolonie, een gevangenis. Tot 1840 werden veroordeelden naar deze plek gebracht. Kapitein Arthur Phili, de bevelgever van het eerste schip met veroordeelden loste zijn vracht precies op de plek waar nu het wereldberoemde operahuis staat. Deze nederzetting werd Sydney genoemd, naar de Britse minister van Binnenlandse Zaken en Koloniën. Deze nederzetting had het in zijn eerste levensjaren niet makkelijk. De Britse kolonie werd namelijk vaak bedreigd.

Botanic Gardens, SydneyLangzaam ontwikkelde Sydney dankzij Lachlan Maquearie van een barrakkencomplex tot een volwaardige moderne stad. Steeds meer mensen van over de hele wereld trokken vrijwillig naar dit ver weg gelegen continent. Er kwam een parlementsgebouw, scholen en ziekenhuizen. Een groot aandeel van deze vroeg opgezette gebouwen zijn ontworpen door de inmiddels wereldberoemde veroordeelde architect Francis Greenway, zoals bijvoorbeeld de St James Church en Hyde Park Barracks die nog steeds te bewonderen zijn. In 1841 telde Sysney 30.000 inwoners. Tussen 1850 en 1890 in een tijdsbestek van slechts 40 jaar groeide het inwonersaantal van 60.000 naar 400.000.

De eerste bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij leefde 20.000 jaar geleden rondom het gebied wat nu Sydney is. De Engelsen waren waarschijnlijk het eerste volk na de Aboriginals die hun voet aan land zette in Sydney. De Aboriginals en de nieuwe bewoners van de stad leefde niet samen. Langzaam groeide de kolonie uit tot een stad. De energieke Schot, Lachlan Macquarie, heeft tijdens zijn 11-jarige bestuur Sydney uit zien groeien van een strafkolonie tot een grote stad. Duizende nieuwe kolonisten zochten Sydney op, vaak om hier schapenboerderijen op te zetten. Wol werd dan ook het belangrijkste exportproduct. Rond 1840 stopte de Engelse met het sturen van veroordeelde. In dat jaar waren er 83.000 veroordeelde naar Sydney verscheept en hadden 70.000 mensen vrijwillig hun weg naar Sydney gevonden.

In 1842 werd Sydney tot officiële stad verklaard, er woonde toen zo’n 60.000 mensen.

Ontwikkeling van Sydney

Door de bevolkingsgroei en de succesvolle handel in wol en tarwe groeide Sydney uit tot een rijke stad. De stad werd gerenoveerd en moderne gebouwen vulde de stad. Maar er was in die tijd ook armoede. Zo was de wijk The Rocks aan de haven vrij crimineel en armoedig. In 1900 brak de pest uit, waar in de wijk The Rocks 112 mensen aan overleden. Door de succesvolle handel en de daarop volgende industrie was Sydney op zoek naar geschoolde arbeiders. Duizende mensen uit allerlei verschillende landen stroomde Sydney binnen. Sydney is altijd een erg multiculturele stad geweest. De inwoners van Sydney hebben zowel in de 1e als in de 2e wereldoorlog meegevochten.

Centennial Park, SydneyHet gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay ontdekte. Na het verlies van de Amerikaanse koloniën besloot Engeland Australië als strafkolonie te gebruiken. In 1788 arriveerde de beroemde “First Fleet” in Sydney Cove onder leiding van Arthur Phillip. De Aboriginals werden verdreven of vermoord, en gevangenen moesten nederzettingen bouwen. In 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps. Vanaf die tijd begon de kolonie enorm te groeien door de aanwinst van Engelse, Ierse en andere Europese immigranten. Halverwege de 19e eeuw ontstonden verschillende goudkoortsen en was Sydney en omgeving in trek bij mensen vanuit de gehele wereld. Door de industrialisatie en de Tweede Wereldoorlog groeide de stad snel met immigranten uit voornamelijk Azië.

Tegenwoordig heeft Sydney meer dan 4 miljoen inwoners en herbergt daarmee ruim één vijfde van het totaal aantal inwoners van Australië. De haven van Sydney is nog steeds het belangrijkste handelscentrum van heel Australië. De samenleving van Sydney is bijzonder druk met een stevige 24-uurs economie. Sinds de Olympische Spelen in 2000 is er veel geld gestoken in het uiterlijk en infrastructuur van stad. Parken, straten en pleinen zijn opgeknapt en ook het uitgaansleven heeft een enorme opleving ondergaan.