Staat Sydney


Australië is net zoals Nederland een parlementaire democratie. Ondanks het feit dat Australië een onafhankelijke staat is, is de Britse koninging Elizabeth II van Groot-Brittannie de officiële koningin van Australië. De regering van Australië is gebaseerd op een door het volk verkozen parlement. Dit parlement heeft net als in Nederland twee Kamers, het Huis van Afgevaardigden en het Senaat. Uit deze twee kamers worden dan ministers gekozen die de uitvoerende macht krijgen. Sydney is de hoofdstad van New South Wales. New South Wales is één van de zes staten van Australië die wordt vertegenwoordigd in het nationale ‘Commonwealth of Australië’.

Naast de koningin Elizabeth II van Groot-Britannie heeft Australië ook een Gouverneur-Generaal. Deze wordt gekozen door de koningin, maar op advies van de Australische regering. Deze Gouverneur-Generaal vertegenwoordigt de koningin in Australië. De Gouverneur-Generaal heeft in het algemeen ruime bevoegdheden maar handelt vrijwel alleen naar aanleiding van het advies van de ministers.

Regering van Sydney

Sydney is de hoofdstad van New South Wales. New South Wales is één van de zes staten van Australië. Elk van deze staten heeft zijn eigen vertegenwoordigers die het woord doen in het ‘Commonwealth of Sydney’. Ook Sydney heeft zo zijn eigen vertegenwoordigers per gemeente.

Het is niet zo dat er nooit is gediscussieerd over het feit dat de Britse koningin nog steeds het staatshoofd is van Australië. In de jaren 90 ontstond er een debat wat over dit onderwerp ging. Er waren twee oplossingen; de koningin bleef het staatshoofd van Australië of Australië werd een republiek. De voorwaarde van Australië als republiek was dat het parlement de president koos. Dit is reden waarom de Britse koningin nog steeds staatshoofd is van Australië.