Praktisch Sydney


Als je naar het weer kijkt zou je in principe het hele jaar door Sydney kunnen bezoeken. Let er alleen op dat zomer en winter tegenovergesteld is aan het seizoen in Nederland . De zomer, met januari als warmste maand, is de periode wanneer het het meest gebeurd. Zo is er in januari een vliegerfestival en het groots gevierde Australië Day.

Taal Sydney

In Sydney wordt Engels gesproken met een Australisch accent. Als je een beetje Engels spreekt kom je in Sydney gegarandeerd overal uit de voeten.

Belangrijke begrippen Sydney

Barbecue Barbie
Eenvoudig avondeten Tea
Bier van het vat Beer on tap
Drank Groy
Groot glas bier Schooner
Klein flesje bier Stubbie


Geld Sydney

De valuta van Sydney is de Australische dollar. Een Australische dollar is onderverdeeld in 100 centen. Het is vaak het goedkoopst om Sydney zelf je geld te wisselen. Wel is het verstandig om wat geld mee te nemen vanuit Nederland voor bijvoorbeeld het betalen van taxiritten of de bagagewagentjes op het vliegveld. Vergeleken met West-Europa is Sydney niet duurder dan andere grote steden.

Wisselkoers Sydney (november 2007)
1 euro = 1.63 australische dollar
1 Australische dollar = 0.25 euro

Financieel Sydney

In de taxi wordt de prijs van een rit vaak naar boven afgerond en fooien zijn hier dus in principe niet nodig. Kamermeisjes en obers zijn altijd heel blij met fooien maar je bent natuurlijk nergens tot verplicht. In restaurants is 5 tot 10% van je bedrag van de rekening aan te houden als fooi.

Gezondheid Sydney

Sydney, net zoals de rest van Australia, heeft geen verhoogd gezondheidsrisico. Het water van de tap kun je drinken, de stad is ontzettend schoon. Voor een reis naar Sidney heb je geen inentingen nodig, een flesje zonnebrand kan echter nooit kwaad. Voor watersportliefhebbers is het belangrijk om binnen de door met rode vlaggen afgeschermde gebieden te blijven.

Douane Sydney

Om naar Sydney te reizen heb je een alleen geldig paspoort nodig. Als je in Sydney wilt gaan werken heb je een werkvisum nodig.

Elecktriciteit Sydney

De netspanning in Australië is 240/250 volt. Let op: in Australië hebben ze 3-potige stekkers. Om Europese stekkers te kunnen gebruiken heb je dus wel een adapter nodig. Deze kun je zowel op het vliegveld als in elecktriciteitwinkels in Sydney zelf kopen.

Overnachtingen Sydney

In Sydney kun je op ontzettend veel plekken terecht voor een overnachting. In de wijk King Cross vind je de meest interessante en gezelligste backpackershostel. Rondom het zakelijke discrict vind je de meest chique hotels. Kijk voor een overzicht van hotels hier. Kijk hier voor een overzicht van onze hostels.

Agenda evenementen Sydney

In de zomer van Sydney is de stad het meest levendig. Je vind er barbecues op het strand, op straat in het park; eigenlijk overal. Bovendien is er in de zomer van alles te beleven zoals he wereldberoemde Mardi Grass festival of de groots gevierde Australia Day.

Feestdagen in Sydney

 • 26 januari – Australia Day
  Op deze dag wordt de geboorte van Sydney gevierd. 18e eeuwse gebeurtenissen worden compleet in kostuum nagespeeld.
 • Eind januari – Chinees Nieuwjaar
  Het Chineze nieuwjaar word gevierd, wat betekend veel vuurwerk, veel kleuren en veel kleurrijke kostuums.
 • Eind januari begin maart – Mardi Grass
  Dit is het feest waar Sydney om bekend staat; het allergrootste homofestival ter wereld. Er zijn diverse optredens, tentoonstellingen en een uitbundige parade op Oxford Street met de meest uiteenlopende kostuums en eigenzinnige draq queens.
 • 17 maart – St Patrikc’s Day
  De Ierse bevolking viert feest; straatoptochten slingeren door de stad.
 • Juni – Fimfestival
 • Augustus – City to Surf race
  14 km lange loop wedstrijd van het stadhuis naar Bondi Beach.
 • Augustus – Sydney Marathon
  Start van een 42 km lange atleetwedstrijd.
 • September – Festival van de winden
  Dit kleurrijke vliegerfestival zorgt voor een bijzonder stadsaanzicht.
 • 25 dec – Bondi Beach Picknick
  In het, voor veel inwoners favoriete park Bondi Beach, wordt op eerste kerstdag een grootse picknick gehouden.
 • 26 dec – Start jachtenrace
  In de haven van Sydney wordt een jachtenrace gehouden.