Bezienswaardigheden Sydney

Wandel over Circulair Quay, de legendarische kade en bewonder daar het Sydney Opera House en de Harbour Bridge, beide symbolische bezienswaardigheden van de stad. De stad biedt je daarnaast heerlijke stranden, prachtige stadsparken, torenhoge wolkenkrabbers, talloze restaurants waar je heerlijk kunt eten en bovendien eindeloze mogelijkheden om heerlijk te winkelen. Ook heeft Sydney een geweldig nachtleven in onder andere de beroemde uitgaanscentra Kings Cross en Darling Harbour. Daarnaast wordt Sydney omringd door schitterende nationale parken, waar je kennis kunt maken met de overweldigende natuur van Australië.

Naast natuur en architectuur is Sydney ook een stad vol kunst en cultuur. Ontdek in het Museum van Sydney welke volken allemaal in Sydney hebben geleefd en kom meer te weten over de verschillende wijken van de stad in het The Rocks Discovery Museum.

Ondanks de grootte van de stad is de (toeristische) binnenstad van Sydney te voet goed te doen. Het verkeersmiddelpunt is Circular Quay. Op dit grote verkeersplein vind je wegen naar alle kanten van de stad. Een goede basis dus om je stedentrip te beginnen. Bovendien vind je op dit plein de meest bijzondere en spectaculaire straatmuzikanten en artiesten, er is hier 24 uur per dag wat te zien.
CBD
 • Sydney Opera House
  Om dit architectonische symbool van Sydney kun je niet heen. De bouw van dit prachtige en fotogenieke gebouw heeft 8 jaar en 120 miljoen Australische dollar gekost. Hier moet je echt even een kijkje gaan nemen!
 • Royal Botanic Gardens
  Dit park, op loopafstand van de binnenstad, is voor veel inwoners van Sydney het lievelingspark. In deze botanische tuin bevindt zich een netwerk van paden waar je de meest prachtige planten en dieren zult tegenkomen.
 • Museum of Sydney
  Dit museum is vooral gericht op de immigratiefase van de stad en laat kritisch de confrontatie tussen Europeanen en Aboriginals zien.
 • Lands Department Building
  In de façade van dit gebouw vind je beelden van de belangrijkste historische personages van de stad.
 • State Library of New South
  In dit neoclassicistische gebouw vind je de Mitchell Library; een unieke verzameling aan o.a boeken, landkaarten en schetsen uit de koloniale tijd van de stad. De vloer van het gebouw is belegd met mozaïek en het bezoek waard.
 • Parliament House
  In dit gebouw kun je de leden van huis vol afgevaardigden zien debatteren. Ook vind je er een expositie over de politieke geschiedenis van de stad.
 • Il Porcellino
  Voor het Victoriaanse ziekenhuis vind je onder aan een indrukwekkende zandstenen trap een kopie van het Florentijnse fonteinbeeld. De mythe is dat het aaien van de snuit van het bronzen everzwijn geluk brengt.
 • Hyde Park Barracks
  Dit wereldberoemde meesterwerk van Francis Greenway is zowel elegant als sober. Het gebouw heeft gediend als verblijfplaats voor veroordeelden, opvangplaats voor weeskinderen, en een gerechtshof. Momenteel is er een prima museum gevestigd, gewijd aan de sociale geschiedenis is van de stad.
  Tip: Op de 2e etage vind je een hangmattenafdeling waar je terwijl je in een hangmat ligt kunt luisteren naar verhalen uit de geschiedenis van de stad.
 • St James Church
  Deze oudste kerk van Sydney, gebouwd in 1824 en ontworpen door Francis Geenway bezit glas in loodramen die de elementen aarde, vuur, water en lucht voorstellen. Gratis rondleiding!
 • Art Gallery of New South Wales
  Dit neoclassicistische gebouw is een van de belangrijkste kunstmusea van de stad. Op vijf verdiepingen vind je een contrastrijke verzameling aan zowel Australische, Europese als Aziatische kunst. Gratis toegang!
 • St Mary’s Cathedral
  Deze christelijke kerk is gebouwd in de 19e eeuw en ontworpen door de 19e eeuwse architect William Wilkinson Wardell. De opnieuw oplevende gotische architectuur is dan ook kenmerkend voor deze enorme, prachtige kathedraal.
 • Australian museum 
  In dit museum waar je van alles vindt over Australië zijn zowel tijdelijke als vaste tentoonstellingen te vinden. Je vindt hier vanalles over de geschiedenis van de natuur van Australië, zoals skeletten van uitgestorven dieren.
 • Hyde Park met Archibald Memorial
  Dit park bestaat al vanaf de vroege dagen van de kolonie. Deze plek was favoriet voor zaken als sport en recreatie. Ook het Archibald Memorial vind je hier in dit park. Geschonken door de Franse J. F. Archibald in 1932 als blijk van dank voor de medewerking van Australië aan de Eerste Wereldoorlog.
 • Sydney Tower
  De Sydney Tower, ook wel Centrepoint genoemd, is het hoogste gebouw van heel Australië. Op een hoogte van 250 meter bevindt zich een uitkijkgalerij die open is voor publiek. Laat je met de lift naar boven brengen en geniet van een hapje en een drankje in het restaurant. Tijdens je zit zal je uitzicht veranderen, de toren draait namelijk langzaam om zijn as.
 • Queen Victoria Building
  Dit prachtige in de 20e eeuw ontworpen gebouw is 190 meter hoog en 30 breed en straalt luxe en macht uit. De architectonische stijl werd bepaald door de heropleving van de romaanse kunst en architectuur. Het gebouw is ontstaan uit een markt en gebruikt als bibliotheek, warenhuis, en kantorencomplex.Tegenwoordig dient het Queen Victoria Building als chique winkelcentrum.
 • Sydney Town Hall 
  Tegenover het Queen Victoria gebouw vind je de zandstenen Sydney Town Hall. De trappen van de Town Hall (gelegen tussen de bioscopen, George Street en het zakelijke disctrict) worden tegenwoordig vooral gebruikt als ontmoetingsplek. De Town Hall is gebouwd rond 1880 en is vrijwel het enige stadsgebouw rond die tijd dat niet op religie is gericht.
 • St Andrews Catehedral
  Deze kerk werd gebruikt voor leden die de tradities en gebruiken van de Kerk van Engeland nauw volgden. Gelegen in het centrum van Sydney is deze kathedraal een goed voorbeeld van de herleefde gotiek architectuur. Gratis rondleidingen!
 • China Town
  In het zuiden van het zakelijke district van Sydney (CBD) ligt Chinatown. Deze stedelijke lokaliteit is ontstaan uit een vaste wekelijkse Chinese markt.
Ten oosten van CBD
 • Woolloomooloo
  Vroeger werd deze wijk nog wel eens ‘The Loo’ genoemd wat verwijst naar toilet. Het was eerst namelijk een wat smerige achterbuurt. Tegenwoordig, na een grootschalige opknapbeurt, is de wijk veranderd in een aantrekkelijke woonwijk. Bovendien vind je hier fijne horecagelegenheden.
 • Kings Cross
  Deze bohemienachtige woonwijk is het backpackerscentrum van de stad. Hier vindt je de gezelligste hostels en een uitbundig nachtleven.
 • Darlinghust
  Een levenslustige wijk die vooral beroemd is om zijn cafés en uitbundige straatleven. Bovendien bevindt zich hier ook een underground homoscene.
 • Sydney Jewish Museum
  Hier vindt je ontzettend veel informatie over de joodse immigranten in Australië.
 • Paddington Markets
  In deze wijk hebben veel kunstenaars en bohemiens gewoond en deze sfeer is nog steeds te proeven. Een echte attractie zijn de Paddington Markets, de beroemdste openlucht markt van Sydney.
 • Fox Studios Australië
  Hier vindt je alles wat over films en televisie gaat. Je kunt het complex bezichtigen en een rondleiding krijgen. Zorg wel dat je op tijd bent: de rondleidingen starten dagelijks om 9 uur en om 13.15 uur.
 • Bondi Beach
  Dit strand is het bekendste en populairste strand van Australië. Door de Victoriaanse gebouwen doet de plaats een beetje denken aan een Engelse badplaats. Het strand is de place-to-be voor zonliefhebbers en surfers.
 • Taronga Zoo
  Om hier te komen moet je met een boot een 12 minuten durende oversteek maken, maar dit is zeker de moeite waard. Deze dierentuin is, vooral vanwege zijn ligging, één van de mooiste en bijzonderste dierentuinen van de wereld. Je vindt er bijvoorbeeld een koalahuis, een vogelhuis en een nachtdierenhuis.
Ten westen van CBD
 • Homebush Bay Olympic Site
  Neem een kijkje bij het wedstrijdterrein van de Olympische Spelen van 2000 waar meer dan 15.000 atleten uit meer dan 200 landen aan meededen.
 • Parramatta
  Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Sydney kan een bezoek brengen aan de plaats Parramatta. Tijdens een rondleiding zul je bouwwerken uit de begintijd van de kolonie tegenkomen.
 • Cabramatta
  Ten zuiden van de hierboven omschreven plaats Parramatta vind je de Chinese achterstandsbuurt Cabramatta. Wie hier rondloopt langs de bonte winkels en exotische levensmiddelen waant zich even in een Chinese stad.
The Rocks
 • The Rocks Discovery Museum
  Dit museum laat aan de hand van o.a. films en foto’s de geschiedenis van deze interessante wijk zien. Ontdek welke invloeden de pest heeft gehad en hoe deze bijzondere wijk is ontwikkeld. Gratis toegang!
 • Museum of Contemporary
  In dit moderne kunst museum vindt je zowel vaste als wisselende tentoonstellingen. Bovendien vind je er vaak presentaties van moderne Australische maar ook internationale audiovisuele kunst, filmfestivals en lezingen door schrijvers.
 • Susannah Place
  In deze vroegere arbeiderswijk vind je een museum dat is gewijd aan de manier van leven in de 19e eeuw. Bovendien vindt je er een leuke museumwinkel met traditionele Australische producten.
 • Sydney Observatory
  Dit gebouw diende eerst als sterrenwacht maar is nu (op bepaalde data) geopend voor bezoekers. Bekijk met een machtige telescoop de sterrenhemel van het zuidelijke halfrond.
 • The Rocks Market
  Duizenden mensen vinden hun weg op deze markt, op zoek naar glas, aardewerk en zilver. Dit is een hele mooie plek waar zowel toeristen als locals op af komen.
Darling Harbour
 • Garden of Friendship
  Deze ‘tuin van vriendschap’ is een Chinese tuin gebaseerd op de typische tuinen van de Ming Dynasty. De tuin laat je een kijkje nemen in de Chinese cultuur. De tuin is in 1988 geopend als symbool van vriendschap tussen China en Australië.
 • Powerhouwe Museum
  Dit grootste museum van Australië bevindt zich in een voormalige energiecentrale en is gericht op zowel kunst als wetenschap. Onder de vele tentoonstellingen waaronder digitale kunst en technologie bevindt zich één van de eerste Australische stoomtreinen. Bovendien is er van alles te doen voor kinderen.
 • Sydney Fish Market 
  De commerciële vismarkt van Sydney is gelegen aan de Blackwattle Bay. De vismarkt trekt zowel vishandelaren als visliefhebbers. Je vindt er een vismarkt die vers zeefruit en delicatessen verkoopt, naast nog veel meer leuke tentjes zoals een sushi bar, een cadeauwinkeltje en een koksschool.
 • Australian National Maritime Museum
  Je kunt hier het leven aan het water en de geschiedenis van de zeevaart van Australië zien aan de hand van een groot aantal objecten, vitrines en audiovisuele hulpmiddelen. Gratis toegang!
 • Sydney Aquarium
  Loop in de plexiglazen tunnel door het enorme Open Ocean Aquarium waar haaien, roggen en andere zeebewoners vlak langs je scheren. Kinderen kunnen hier in een bad zeesterren en schelpdieren (zacht) aaien.
botanicgardens