De hotels
in de Azoren
Geschiedenis van Sydney
Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay ontdekte. Na het verlies van de Amerikaanse koloniën besloot Engeland Australië als strafkolonie te gebruiken. In 1788 arriveerde de beroemde “First Fleet” in Sydney Cove. Kapitein Arthur Phillips, de bevelhebber van het eerste schip met veroordeelden, loste zijn vracht precies op de plek waar nu het wereldberoemde operahuis staat. Deze nederzetting werd Sydney genoemd, naar de Britse minister van Binnenlandse Zaken en Koloniën. Deze nederzetting had het in zijn eerste levensjaren niet makkelijk. De Britse kolonie werd namelijk vaak bedreigd.
Langzaam ontwikkelde Sydney dankzij Lachlan Macquarie van een barrakkencomplex tot een volwaardige moderne stad. Steeds meer mensen van over de hele wereld trokken vrijwillig naar dit ver weg gelegen continent. Er kwam een parlementsgebouw, scholen en ziekenhuizen. Een groot aandeel van deze vroeg opgezette gebouwen is ontworpen door de inmiddels wereldberoemde veroordeelde architect Francis Greenway, zoals bijvoorbeeld de St. James Church en Hyde Park Barracks die nog steeds te bewonderen zijn. In 1841 telde Sydney 30.000 inwoners. Tussen 1850 en 1890 in een tijdsbestek van slechts 40 jaar groeide het inwonersaantal van 60.000 naar 400.000.
De eerste bewoners van Australië zijn de Aboriginals. Zij leefde 20.000 jaar geleden rondom het gebied wat nu Sydney is. De Engelsen waren waarschijnlijk het eerste volk na de Aboriginals die hun voet aan land zette in Sydney. De Aboriginals en de nieuwe bewoners van de stad leefden niet samen. Langzaam groeide de kolonie uit tot een stad. De energieke Schot, Lachlan Macquarie, heeft tijdens zijn 11-jarige bestuur Sydney uit zien groeien van een strafkolonie tot een grote stad. Duizenden nieuwe kolonisten zochten Sydney op, vaak om hier schapenboerderijen op te zetten. Wol werd dan ook het belangrijkste exportproduct. Rond 1840 stopten de Engelsen met het sturen van veroordeelden. In dat jaar waren er 83.000 veroordeelden naar Sydney verscheept en hadden 70.000 mensen vrijwillig hun weg naar Sydney gevonden.
In 1842 werd Sydney tot officiële stad verklaard.
Door de bevolkingsgroei en de succesvolle handel in wol en tarwe groeide Sydney uit tot een rijke stad. De stad werd gerenoveerd en moderne gebouwen vulde de stad. Maar er was in die tijd ook armoede. Zo was de wijk The Rocks aan de haven vrij crimineel en armoedig. In 1900 brak de pest uit, waar in de wijk The Rocks 112 mensen aan overleden. Door de succesvolle handel en industrie was Sydney op zoek naar geschoolde arbeiders. Duizenden mensen uit allerlei verschillende landen stroomde Sydney binnen. Sydney is daarom een erg multiculturele stad.
Tegenwoordig heeft Sydney meer dan 4 miljoen inwoners en herbergt daarmee ruim één vijfde van het totaal aantal inwoners van Australië. De haven van Sydney is nog steeds het belangrijkste handelscentrum van heel Australië. De samenleving van Sydney is bijzonder druk met een stevige 24-uurs economie. Sinds de Olympische Spelen in 2000 is er veel geld gestoken in het uiterlijk en infrastructuur van stad. Parken, straten en pleinen zijn opgeknapt en ook het uitgaansleven heeft een enorme opleving ondergaan.
Economie
Jarenlang was de voornaamste inkomstenbron van Sydney de walvisvangst. Toen de handel in wol en tarwe ontstond groeide de verkoop en export vrij snel uit tot de belangrijkste bron van inkomsten. In 1890 en rond 1920 werd de stad getroffen door een economische crisis. Sinds deze moeilijkere jaren is Sydney uitgegroeid tot een wereldberoemde handelsstad met contacten over de hele wereld.
Sydney bezit bovendien een dubbele haven: Sydney Harbour en Botany Bay. Hier vindt de meeste in- en uitvoer van Australië plaats. Steenkool, wol, rundvlees en fabrieksgoederen worden uitgevoerd. De belangrijkste handelspartner van Australië is Japan. Aan import wordt er door Sydney voornamelijk auto’s en ruwe olie binnengehaald.
Sydney is een echte zakenstad. Meer dan 40 banken hebben hun hoofdkantoor hier gevestigd. Sydney is dan ook het belangrijkste financiële centrum van het land.
Jaarlijks bezoeken minstens 700.000 toeristen de stad. Toerisme is dan ook de snelst groeiende industrie van Sydney. Interessant om te weten is dat een kwart van de toeristen van Sydney uit Europa komt. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen, hotels en hostels spelen in op het toerisme van de stad. In het algemeen is de stad nog niet extreem duur geworden. De stad is erg goed leefbaar, zowel voor toeristen als voor lokale bewoners.
Cultuur
De ligging van de stad en zijn klimaat heeft gezorgd voor een zeer relaxte en ontspannen manier van leven. De Stille Oceaan heeft een kustlijn van 60 km en daarnaast vind je nog veel stranden bij de haven. De inwoners van Sydney besteden veel van hun vrije tijd buiten het huis. Watersporten als surfen, zwemmen en zeilen zijn in de hele stad zeer populair. Doordat de zomers van Sydney warm zijn en de winters zacht vindt dit buitenleven gedurende het hele jaar plaats. De levendige stad zit vol met levenslust en energie.
De laatste jaren zijn Chinezen de grootst groeiende gemeenschap van Sydney. De Chinese gemeenschap groeit heel hard, Chinees is dan ook na Engels de meest gesproken taal in Sydney. De mensen uit verschillende culturen van Sydney hebben invloed gehad op de cultuur, het dagelijks leven, de handel, het onderwijs en de politiek van de stad. Langzaam hebben zij het karakter van de stad veranderd. Tijdens het economische succes ontstond er een soort afkeer tegen oude gebouwen. Veel gebouwen werden gesloopt en nieuwe moderne gebouwen kwamen hiervoor in de plaats. Tegenwoordig worden de oude gebouwen juist heel bewust gespaard en gerenoveerd.
In Sydney vind je veel typische Australische winkeltjes waar je souvenirs als tapijten van kangaroehuid, macadamianoten en Aborignal kunstvoorwerpen kunt kopen.